Παρακέντηση Όζου Δια Λεπτής Βελόνης
Η παρακέντηση όζου θυρεοειδούς φαντάζει τρομακτική, η βελόνα όμως που χρησιμοποιείται είναι μικρή και δεν απαιτείται ούτε τοπική αναισθησία.
Αυτή η απλή διαδικασία γίνεται στο γραφείο του ιατρού. Δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία, ούτε καν νηστεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι η διακοπή αντιπηκτικών φαρμάκων (Φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα) ή αποφυγή λήψης ασπιρίνης λίγες μέρες πριν.
Ο ασθενής συνήθως γυρίζει σπίτι ή στη δουλειά του χωρίς καν τσιρότο.
Για αυτή τη διαδικασία ο γιατρός χρησιμοποιεί μια λεπτή βελόνα για να αναρροφήσει κύτταρα από τον όζο. Συνήθως γίνεται λήψη μερικών δειγμάτων από διαφορετικά μέρη του όζου.
Τα κύτταρα εξετάζονται με μικροσκόπιο από κυτταρολόγο.
Το αποτέλεσμα της βιοψίας μπορεί να δείξει ένα από τα παρακάτω:
- Ο όζος είναι καλοήθης δηλ ΟΧΙ καρκίνος
Συμβαίνει στο 80% των βιοψιών. Πιθανότητα λάθους < 3%
Γενικά δεν χρειάζεται αφαιρεθούν αυτοί οι όζοι εκτός αν είναι μεγάλοι και προκαλούν συμπτώματα που αναφέρθηκαν. Παρακολούθηση με υπερηχογράφημα είναι σημαντική. Αν αυξηθεί το μέγεθος ίσως χρειαστεί δεύτερη βιοψία
- Ο όζος είναι κακοήθης(καρκίνος) ή ύποπτος για καρκίνο.
Αφορά το 5% των βιοψιών. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς. Η συχνότερη μορφή καρκίνου θυρεοειδούς είναι το θηλώδες.
3.Ο όζος είναι ενδιάμεσος .Αυτό το πόρισμα περιλαμβάνει μια ομάδα διαγνώσεων και αφορά 20 % των βιοψιών.
Σημαίνει ότι τα κύτταρα που πάρθηκαν ήταν μεν αρκετά αλλά το μικροσκόπιο δεν μπορεί να τα κατατάξει σε μια κατηγορία και η οριστική διάγνωση μπαίνει μόνο με το χειρουργείο. Σ αυτή την περίπτωση η θεραπεία εξατομικεύεται
4.Ανεπαρκές δείγμα ή μη διαγνωστικό. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν πάρθηκαν αρκετά κύτταρα. Θεωρείται φυσιολογικό όταν ο όζος είναι κυστικός. Όταν είναι συμπαγής ο όζος η βιοψία χρειάζεται επανάληψη.