" "

Τηλεϊατρική

Τηλεϊατρική είναι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών μέσω απόστασης, χωρίς δηλαδή την φυσική παρουσία ιατρού και ασθενούς στον ίδιο χώρο. Με απλά λόγια, τηλεϊατρική είναι η επίσκεψη στον ιατρό σας μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφώνου.

Ζούμε σε ένα ρευστό περιβάλλον, το οποίο και λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου, θα αλλάξει και θα αλλάζει ταχύτατα. Ιατρικές συμβουλές μέσω τηλεφώνου δίνονται ατύπως εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια λόγω της ευρείας πρόσβασης του κοινού σε ταχύτατο ίντερνετ και σε συσκευές που πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις είναι πλέον εφικτή η από απόσταση επικοινωνία ιατρού και ασθενούς σε ποιότητα που πλησιάζει αυτή της προσωπικής επαφής. Η οργανωμένη τηλεϊατρική είχε αρχίσει κάποια δειλά βήματα αλλά η συγκυρία της πανδημίας του κοροναϊού ( COVID-19) την  μετέτρεψε σε ανάγκη.

 Έρευνες δείχνουν πως οι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών  είναι υψηλό. Κατά την διάρκεια μιας τηλε-επίσκεψης ο ασθενής μπορεί να εξηγήσει τα συμπτώματα του, να στείλει τις εξετάσεις του και να κάνει ερωτήσεις στον γιατρό του, σαν να ήταν εκεί μαζί του. Ο ιατρός μπορεί να πάρει το ιστορικό του ασθενούς, να μελετήσει τις εξετάσεις του και μπορεί μάλιστα να συλλέξει κάποιες βασικές κλινικές πληροφορίες (πχ όψη και χροιά  δέρματος, κατάσταση οφθαλμών, χροιά φωνής). Εν συνεχεία θα είναι σε θέση να του δώσει οδηγίες και να του γράψει φάρμακα μέσω άυλης συνταγογράφησης.

Που απευθύνεται;

Ασθενείς που έχουν εξεταστεί πρόσφατα από τον ιατρό και χρειάζονται επανεξέταση  σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουν τον χρόνο και το κόστος της μετακίνησης ειδικά αν βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Μπορεί επίσης  να αποφύγουν μια άδεια από την δουλειά τους

Άτομα επιφορτισμένα με φροντίδα μικρών παιδιών ή ηλικιωμένων που τελικά αναγκάζονται να παραμελήσουν την υγεία τους λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων.

Ασθενείς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ( πχ νησιά) και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ειδικό ιατρό.

Ευπαθείς ομάδες κατά την διάρκεια ιώσεων. Μένοντας σπίτι αποφεύγεις τον κίνδυνο έκθεσης και την πιθανότητα να κολλήσεις κάποια ίωση .

Ασθενείς που χρειάζονται μια δεύτερη γνώμη

Εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να διακόψουν την εργασία τους ή να πάρουν άδεια για να επισκεφθούν τον ιατρό τους

Πλεονεκτήματα

Έχοντας τον γιατρό « στα δάχτυλά» σου μπορείς να πάρεις μια πιο γρήγορη απάντηση από την άνεση του σπιτιού σου,από το περιμένεις κάποιο ραντεβού που θα βολεύει και τους δυο.

Εξασφαλίζει την ισότητα των πολιτών στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας.

Φυσικά  τίποτα δεν υποκαθιστά την  κλινική εξέταση  και την  κατά πρόσωπο ανθρώπινη επαφή. Ορισμένες ασθένειες δεν μπορούν να διαγνωστούν,  ούτε να θεραπευτούν μέσω τηλειατρικής  και απαιτούν την  φυσική παρουσία του ατόμου. Η ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ  ΤΗΝ  ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ. Όμως έχει και αυτή κάποιο ρόλο να παίξει στην ιατρική φροντίδα και μπορεί να σώσει χρόνο, χρήμα και ζωές.

digital medicine

Ξεκινήστε Τώρα!