Στοιχεία Επικοινωνίας
Τοποθεσία
1. Λ. Ειρήνης 52, Πρέβεζα, 48100
2. Λ. Πεντέλης 6, Χαλάνδρι, 15232
Τηλέφωνο
Email
Είναι η κατάσταση όπου το σώμα μας δεν έχει επαρκή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών με αποτέλεσμα την επιβράδυνση όλων των λειτουργιών του. Είναι η συχνότερη θυρεοειδική πάθηση ειδικά στις γυναίκες και μετά την ηλικία των 60. Υπολογίζεται ότι περίπου 10% των γυναικών έχει κάποιου βαθμού δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.
Τι συμπτώματα προκαλεί ο Υποθυρεοειδισμός;
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού αναπτύσσονται βραδέως και μπορεί κάποιος να μη τα αντιληφθεί για χρόνια. Αρχικά η πτώση των ορμονών αντισταθμίζεται με την αύξηση της TSH .
Το να αναγνωρίσει κάποιος τα συμπτώματα όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο υποθυρεοειδισμός τόσο νωρίτερα θα λάβει ο ασθενής θεραπεία και θα αποφύγει σοβαρότερες καταστάσεις που σχετίζονται με πιο προχωρημένη νόσο.
Ένα αίτιο είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα HASHIMOTO, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα κατά των κυττάρων του θυρεοειδούς.
Αυτό προκαλεί διόγκωση του θυρεοειδούς και μειώνει την ικανότητα του να παράγει ορμόνες.
Μπορεί να συνυπάρχει με αλλά αυτοάνοσα νοσήματα. Ελέγξτε και άλλα μέλη της οικογένειας καθώς η κληρονομικότητα παίζει ρόλο.
Άλλα συχνά αίτια είναι:
Λήψη ραδιενεργού ιωδίου (Συνήθως για θεραπεία υπερθυρεοειδισμού, όπου ο υποθυρεοειδισμός είναι και ο θεραπευτικός στόχος).
Μπορεί να παρουσιαστεί μετεγχειρητικά. Συμβαίνει όταν ολόκληρος ή το μεγαλύτερο μέρος του θυρεοειδούς αφαιρείται.
Σπάνιο αίτιο είναι ο κεντρικός υποθυρεοειδισμός, όπου στην πραγματικότητα δεν πάσχει ο θυρεοειδής αλλά η υπόφυση, ο αδένας που τον ελέγχει.
Οποιοδήποτε πρόβλημα στην υπόφυση (π.χ. όγκος) μπορεί να καταργήσει την έκκριση TSH, χωρίς την οποία ο θυρεοειδής δε λαμβάνει σήμα να παράγει ορμόνες.
Ο συγγενής υποθυρεοειδισμός όπου το μωρό γεννιέται χωρίς καθόλου ή με δυσλειτουργικό θυρεοειδή.
Λόγω των δραματικών και μη αναστρέψιμων συνεπειών του υποθυρεοειδισμού στην ανάπτυξη του νεογνικού εγκέφαλου (Οδηγεί σε νοητική υστέρηση), πλέον σε κάθε νεογέννητο γίνεται τεστ με λήψη αίματος από τη φτέρνα. Η άμεση θεραπεία εμποδίζει κάθε συνέπεια.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι μη ειδικά ( δεν είναι μοναδικά για την νόσο) και αν έχει κάποιος ένα από αυτά δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι πάσχει .Όμως οφείλουμε να το σκεφτόμαστε σε κάθε περίπτωση
Το πιο συχνό αίτιο είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα HASHIMOTO όπου το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα κατά των κυττάρων του θυρεοειδούς. Αυτό προκαλεί διόγκωση του θυρεοειδούς και μειώνει την ικανότητα του να παράγει ορμόνες .Μπορεί να συνυπάρχει με αλλά αυτοάνοσα νοσήματα . Ελέγξτε και άλλα μέλη οικογένειας.
Ο υποθυρεοειδισμός θεραπεύεται πλήρως παίρνοντας απλά ένα χάπι την ημέρα που υποκαθιστά την ορμόνη του θυρεοειδούς που λείπει.
Όταν η ρύθμιση είναι άριστη συνήθως όλα τα συμπτώματα υποχωρούν και οι επιπλοκές προλαμβάνονται Αυτό όμως είναι μία απλοποιημένη δήλωση και δεν είναι πάντα τόσο εύκολο.
1. Η λεβοθυροξίνη είναι το φάρμακο εκλογής και είναι μια συνθετική μορφή θυροξίνης (Τ4),πανομοιότυπη με την φυσική ορμόνη που φτιάχνει ο θυρεοειδής. Όμως υπάρχουν πολλά ορμονικά σκευάσματα θυροξίνης και κάθε σκεύασμα μπορεί να μην είναι το κατάλληλο για όλους.
2. Η σωστή δόση επίσης είναι διαφορετική για τον καθένα. Μεγαλύτερη δόση μπορεί (ειδικά σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα )να προκαλέσει συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, μείωση οστικής πυκνότητας και καρδιακές αρρυθμίες μέχρι κολπική μαρμαρυγή . Μικρότερη δόση δεν θα ανακουφίσει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.
3. Ηλικιωμένοι ασθενείς ή ασθενείς με υποκείμενα καρδιολογικά νοσήματα χρειάζονται προσεκτική έναρξη με μικρές δόσεις θυροξίνης, καθώς η απότομη χορήγηση μεγαλύτερης δόσης μπορεί να θέσει την καρδιά σε απότομο στρες και να προκαλέσει στηθάγχη ή αρρυθμίες.
4. Η θεραπεία με θυροξίνη παρακολουθείται με την TSH. Ο στόχος της θεραπείας είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο .Αλλιώς θεραπεύουμε τα παιδιά, τις έγκυες η τους ηλικιωμένους. Επίσης κάθε ασθενής νιώθει καλά σε διαφορετικά επίπεδα TSH ,που μπορεί να σχετίζεται και με γενετικούς παράγοντες. Όμως η παρακολούθηση γίνεται και κλινικά με ψηλάφηση και τον έλεγχο των συμπτωμάτων και των επιπλοκών ( πχ αυξημένης χοληστερόλης).
5. Γυναίκες που επιθυμούν κύηση πρέπει να είναι άριστα ρυθμισμένες καθώς η έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζει την ανάπτυξη του μωρού τους και ενοχοποιείται για αποβολές. Στη διάρκεια της κύησης αλλά και αμέσως μετά από αυτήν οι απαιτήσεις σε θυροξίνη αλλάζουν και χρειάζονται συχνή παρακολούθηση και τροποποίηση της δόσης.
6. Η συχνότερη αιτία υποθυρεοειδισμου είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ειδική παρακολούθηση για τυχόν ανάπτυξη άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.
7. Αλλαγή της « μάρκας» θυροξίνης από άλλη εταιρεία μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην ρύθμιση.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο ενδοκρινολόγος είναι ο εξειδικευμένος ιατρός που μπορεί να συνταγογραφήσει την σωστή για κάθε ασθενή δόση θυροξίνης και να εποπτεύει την θεραπεία.
Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού είναι μόνιμες και συνήθως προοδευτικές. Οι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία υποκατάστασης με θυροξίνη δια βίου. (προϋπόθεση ότι η αρχική διάγνωση είναι σωστή).
Περιοδικός έλεγχος τόσο των ορμονών, όσο και της κλινικής κατάστασης είναι αναγκαίος, για να διασφαλίσουμε ότι παίρνουμε την κατάλληλη δόση καθώς αυτή πρέπει να προσαρμόζεται από καιρό σε καιρό.
Η σωστή ρύθμιση του υποθυρεοειδισμού απαιτεί παρακολούθηση και φροντίδα από τον γιατρό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα που ποικίλλουν κατά περίπτωση.
1. Λ. Ειρήνης 52, Πρέβεζα, 48100
2. Λ. Πεντέλης 6, Χαλάνδρι, 15232
Copyright 2021 | Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Έλενα Δ. Λάσπα | All Rights Reserved. Supported by Digital4U