• Υπερθυρεοειδισμός

  Υπερθυρεοειδισμός

Τι Είναι Ο Υπερθυρεοειδισμός;

Είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί και παράγει ορμόνες περισσότερες του φυσιολογικού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο Υπερθυρεοειδισμός είναι αυτοάνοσος.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες ρυθμίζουν πώς τα όργανα, οι ιστοί και τα κύτταρα χρησιμοποιούν το οξυγόνο και την ενέργεια.

Όταν αυτές αυξάνονται όλες οι διεργασίες του σώματος επιταχύνονται π.χ. η καρδιά αντλεί αίμα πιο γρήγορα αυξάνοντας τους παλμούς, ο εγκέφαλος μπαίνει σε υπερδραστηριότητα κ.τ.λ.

Ποια Είναι Τα Συχνότερα Αίτια;

 1. Η πιο συχνή αίτια ( 70% περιπτώσεων) είναι η υπερπαραγωγή ορμονών από ολόκληρο τον θυρεοειδή.
  Ονομάζεται νόσος Graves και προκαλείται από αντισώματα στο αίμα που «σηκώνουν τον διακόπτη» και διεγείρουν τον θυρεοειδή να διογκωθεί και να παράγει περισσότερες ορμόνες (αυτοάνοσο νόσημα).
 2. Τοξικό αδένωμα ή τοξική βρογχοκήλη όπου ένα ή περισσότερα οζίδια αντίστοιχα, μεγαλώνουν και παράγουν αυτόνομα ορμόνες.
 3. Θυρεοειδίτιδα που σημαίνει φλεγμονή του θυρεοειδούς. Είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει διαφορές διαταραχές.

  Σε αυτή την περίπτωση αντισώματα (θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό) ή ιογενείς λοιμώξεις ( υποξεία θυρεοειδίτιδα De Quervain) ή φάρμακα ( αμιοδαρόνη, λίθιο, ιντερφερονη ) καταστρέφουν τα κύτταρα του θυρεοειδούς όπου είναι αποθηκευμένες οι ορμόνες και συνεπώς αυτές διαφεύγουν στην κυκλοφορία. Συνήθως αυτή η μορφή υπερθυρεοειδισμού είναι παροδική.

 4. Υπερθυρεοειδισμός λόγω λήψης μεγάλης ποσότητας θυροξίνης.

Ποια Τα Συμπτώματα Του Υπερθυρεοειδισμού;

 • Ταχυκαρδία συνήθως πάνω από 100/λεπτό, αίσθημα φτερουγίσματος στο στήθος
 • Νευρικότητα, ευερεθιστότητα, συναισθηματική υπερένταση και αστάθεια
 • Ελάττωση μνήμης και συγκέντρωσης
 • Τρόμος στα χέρια
 • Απώλεια βάρους με αυξημένη όρεξη και αυξημένη κατανάλωση φαγητού
 • Ψυχικές εκδηλώσεις της νόσου, που κυμαίνονται από την ήπια κατάθλιψη και το άγχος, έως και την απροκάλυπτη ψύχωση και κρίσεις
 • πανικού, τ,ρόμος στα χέρια
 • Απώλεια βάρους με αυξημένη όρεξη και αυξημένη κατανάλωση φαγητού.
 • Κόπωση-μυϊκή αδυναμία ειδικά στους μηρούς
 • Συχνές μαλακές κενώσεις
 • Εφιδρώσεις
 • Δυσανεξία στη ζέστη
 • Αϋπνία
 • Δύσπνοια προσπάθειας
 • Διαταραχές περιόδου που γίνονται πιο ελαφρές και πιο αραιές
 • Απώλεια μαλλιών
 • Νύχια που σπάνε
 • Στη νόσο Graves (συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού) μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα στα μάτια – Λάμπον βλέμμα και εξόφθαλμο

Τι Επιπτώσεις Προκαλεί Στην Υγεία Ο Υποθυρεοειδισμός Αν Δεν Αντιμετωπιστεί;

 1. Καρδιολογικά προβλήματα. Στον υπερθυρεοειδισμό υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ειδικά σε άτομα >65ετων.
 2. Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα είδος καρδιακής αρρυθμίας που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

 3. Οστεοπόρωση
 4. Υψηλά επίπεδα θυρεοειδικων ορμονών εμποδίζουν το ασβέστιο να μπει στα οστά με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται αραιά και εύθραυστα.

 5. Μάτια .
 6. Αναφέρθηκε ήδη το πρόβλημα της οφθαλμοπάθειας που σε βαριές μορφές μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου (γουρλωμένα μάτια, οίδημα στα βλέφαρα).

 7. Θυρεοτοξική κρίση
 8. Είναι η έξαρση των συμπτωμάτων του υπερθυρεοειδισμού, όπως ο υψηλός πυρετός, η ταχυκαρδία, η σύγχυση και το μειωμένο επίπεδο συνείδησης. Είναι σοβαρή αλλά πολύ σπάνια κατάσταση (Μετά από χειρουργείο, λοίμωξη κ.τ.λ.)

 9. Επιπλοκές στην κύηση.
 10. Ενδεικτικά αθεράπευτος υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει προεκλαμψία στη μητέρα, μη φυσιολογικό βάρος, πρόωρο τοκετό ή ίσως και συγγενείς ανωμαλίες στο νεογέννητο βρέφος.

 11. Γυναίκα με ιστορικό νόσου Graves ( ακόμη και αν είναι σε ύφεση) πρέπει να ενημερώνει το γιατρό της.
 12. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος τα διεγερτικά αντισώματα από τη μητέρα να περάσουν στον πλακούντα και να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό στο έμβρυο, όταν παρουσιάζεται κατά την εγκυμοσύνη.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η υπόνοια του υπερθυρεοειδισμoύ τίθεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Ο ιατρός θα ψηλαφήσει τον θυρεοειδή για διόγκωση ή όζους.

Θα ελέγξει για γρήγορους παλμούς ή αρρυθμία, τρόμο στα δάκτυλα, για προβλήματα στα μάτια και την κατάσταση του δέρματος.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.

Ένας ασθενής διαγιγνώσκεται με υπερθυρεοειδισμό, όταν η TSH είναι σχεδόν μηδενική και η T4, T3 υψηλές. Για να προσδιοριστεί η αιτία και κατά συνέπεια το θεραπευτικό πλάνο χρειάζονται συμπληρωματικά τεστ, όπως τεστ μέτρησης ειδικών αντισωμάτων (TRAB θετικά στη νόσο Graves), υπερηχογράφημα ή σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς.

Υπάρχουν παθολογίες που μπορεί να επηρεάσει ο υπερθυρεοειδισμός;

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει υπέρταση αφού, όπως αναφέραμε παραπάνω συμπτώματά του είναι η ταχυκαρδία, το αίσθημα του φτερουγίσματος στο στήθος και η αστάθεια.

Υπερθυρεοειδισμός

Ποια Είναι Η Κατάλληλη Θεραπεία;

Δεν υπάρχει μια μοναδική θεραπεία που να είναι ιδανική για όλους. Η επιλογή εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, το είδος και τη βαρύτητα του υπερθυρεοειδισμού άλλα προβλήματα υγείας και την προτίμηση του ιδίου του πάσχοντος.

Υπάρχουν οι εξής επιλογές:

 1. Αντιθυρεοειδικά φάρμακα που μπλοκάρουν την παραγωγή ορμονών.
 2. Ραδιενεργό ιώδιο.
 3. Χειρουργική αφαίρεση θυρεοειδούς.

Η έναρξη της θεραπείας γίνεται πάντα με αντιθυρεοειδικά φάρμακα και β – αναστολείς για να ρυθμιστούν τα συμπτώματα και οι ορμόνες ως την απόφαση της τελικής θεραπείας.

Να σημειωθεί ότι ασθενείς με νόσο του Graves κατά 50% μπορεί να μπουν σε ύφεση μετά από ένα διάστημα θεραπείας με δισκία.

Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο θα βοηθήσει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία για τον καθένα.

Υπερθυρεοειδισμός

Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος Δρ. Έλενα Λάσπα

Μιας και τα δεδομένα στον χώρο της ενδοκρινολογίας αλλάζουν διαρκώς, χρειάζεστε έναν καταρτισμένο Ενδοκρινολόγο για να ασχοληθεί σχολαστικά με την περίπτωσή σας κατόπιν εξέτασης.

Ας μιλήσουμε για τη δική σας περίπτωση στο ιατρείο μου για την Ενδοκρινολογία, τον Διαβήτη και τον Μεταβολισμό σε Αθήνα (Χαλάνδρι) σε μια εξατομικευμένη εξέταση.

Είπαν για την Ενδοκρινολόγο Έλενα Λάσπα

Χρήστος Σταυροπουλος
12 Φεβρουάριος 2024
bessy bouterakou
7 Φεβρουάριος 2024
Stavros Tsirigotakis
16 Μάιος 2023
Mary Ven
7 Iούλιος 2022
Εξαιρετική γιατρός. Υπέροχος άνθρωπος.
George Anagnostopoulos
16 Μάιος 2022
Eξαιρετική γιατρός με γνώση του αντικειμένου της και μεγάλη εμπειρια. Ασχολήθηκε σε βαθος με την περιπτωσή μου.
Καλέστε μας
Στείλτε μας email