Τι είναι ενδοκρινολογία;

Η Ενδοκρινολογία είναι μια ειδικότητα της ιατρικής επιστήμης η οποία ασχολείται με τους ενδοκρινείς αδένες . Αυτοί είναι διακριτά ανατομικά μορφώματα που εκκρίνουν ορμόνες εντός ( ενδο) της κυκλοφορίας του αίματος {ενδο + εκκρίνω}. Οι ορμόνες αφήνουν το σημείο παραγωγής τους και μεταφέρονται σε απομακρυσμένα όργανα και ιστούς –στόχους για να εκδηλώσουν την δράση τους.

Με τον τρόπο αυτό οι ενδοκρινείς αδένες στέλνουν μηνύματα- εντολές σε αυτά τα όργανα και τους λένε τι πρέπει να κάνουν. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι όταν ενδοκρινείς αδένες δεν παράγουν την σωστή ποσότητα ορμονών ( παράγουν περισσότερες ή λιγότερες) αναπτύσσονται ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν πολλές πτυχές της ζωής μας.

Το ενδοκρινικό σύστημα λοιπόν ελέγχει πλήθος λειτουργιών στο ανθρώπινο σώμα από τον μεταβολισμό, την ενέργεια και τον ψυχισμό μέχρι την αναπαραγωγή , την γονιμότητα και την σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Ενδοκρινολογία

Οι κύριοι ενδοκρινείς αδένες είναι 7 ( ως διακριτά ανατομικά όργανα)

Ενδοκρινολογία

Εκτός από αυτούς τους κύριους αδένες  υπάρχουν στον οργανισμό  αθροίσεις ή διάσπαρτα εξειδικευμένα κύτταρα που παράγουν ουσίες με χαρακτήρες ορμονών  όπως ο υποθάλαμος και ο γαστρεντερικός σωλήνας  .Όμως και ολόκληρα  όργανα τα οποία παραδοσιακά δεν ανήκουν στο ενδοκρινικό σύστημα παράγουν ορμόνες, όπως οι νεφροί ( ρενινη) , ο λιπώδης ιστός ( πχ λεπτίνη) η καρδιά ( ( νατριουρητικό πεπτίδιο), τα  οστά  ( οστεοκαλσίνη) και ο πλακούντας. Το ενδοκρινικό σύστημα σχετίζεται στενά και αλληλοεπιδρά  με  το άλλο κύριο σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων το νευρικό σύστημα .

Συμπερασματικά  το ενδοκρινικό σύστημα είναι τρομερά πολύπλοκο. Είναι  το «ταχυδρομείο» του οργανισμού . Είναι ο τρόπος με τον οποίο δισεκατομμύρια κύτταρων  στο ανθρώπινο σώμα μεταφέρουν χημικά μηνύματα , επικοινωνούν και  συνεργάζονται μεταξύ τους , με αποτέλεσμα αυτό το θαυμαστό λειτουργικό σύνολο.

Ενδοκρινολογία

Ποια η αξία του ενδοκρινολόγου

Ο ενδοκρινολόγος είναι ο εξειδικευμένος ιατρός που έχει σπουδάσει σχολαστικά και διεξοδικά τις ενδοκρινολογικές παθήσεις. Χρειάζονται 12 χρόνια για να γίνει κανείς ενδοκρινολόγος ( έξι χρόνια στην Ιατρική Σχολή, δύο χρόνια ειδίκευσης στην παθολογία, τέσσερα χρόνια στην ενδοκρινολογία) και συνεχιζόμενη εκπαίδευση καθώς ο τομέας εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Σε αντίθεση με τον γενικό ιατρό, έχει σπουδάσει σε βάθος τις ορμόνες και τις παθήσεις τους και έχει αποκτήσει τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για την διάγνωση των ενδοκρινικών παθήσεων και την βέλτιστη θεραπεία αυτών. Επίσης οι γνώσεις και η κατανόηση των ορμονών αλλάζουν συνέχεια και είναι δουλειά του ενδοκρινολόγου να γνωρίζει τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης του.

Ο ενδοκρινολόγος ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα παθήσεων εκ των οποίων οι συχνότερες είναι:

 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Παθήσεις του θυρεοειδούς
 • Παχυσαρκία – μεταβολικό σύνδρομο
 • Διαταραχές των λιπιδίων
 • Παθήσεις των παραθυροειδών-μεταβολισμός ασβεστίου
 • Οστεοπόρωση – μεταβολικά νοσήματα των οστών
 • Διαταραχές στην εμμηνορρυσία- Ακμή – τριχοφυΐα
 • Εμμηνόπαυση
 • Σεξουαλική υγεία και γονιμότητα
 • Ενδοκρινολογικά προβλήματα κύησης
 • Ενδοκρινική υπέρταση και διαταραχές επινεφριδίων
 • Υπόφυση – υπερπρολακτιναιμία
 • Ανάπτυξη παιδιών και εφηβεία

Digital Medicine

Γνωρίστε Την Υπηρεσία Digital Medicine

Επίσκεψη στον γιατρό μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφώνου – όταν παρεμβάλλεται μεταξύ τους απόσταση- με σκοπό την βελτίωση της υγείας του ατόμου

Είπαν για την Ενδοκρινολόγο Έλενα Λάσπα

Χρήστος Σταυροπουλος
12 Φεβρουάριος 2024
bessy bouterakou
7 Φεβρουάριος 2024
Stavros Tsirigotakis
16 Μάιος 2023
Mary Ven
7 Iούλιος 2022
Εξαιρετική γιατρός. Υπέροχος άνθρωπος.
George Anagnostopoulos
16 Μάιος 2022
Eξαιρετική γιατρός με γνώση του αντικειμένου της και μεγάλη εμπειρια. Ασχολήθηκε σε βαθος με την περιπτωσή μου.