Θυρεοειδής και διαβήτης: Πως σχετίζονται οι δύο νόσοι;

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα με τον σακχαρώδη διαβήτη σχετίζονται πολύ στενά, αφενός γιατί είναι από τις πιο συχνές ενδοκρινολογικές διαταραχές και αφετέρου γιατί μπορεί και οι δύο εκδηλώσουν προβλήματα στον μεταβολισμό. Δηλαδή ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του θυρεοειδούς.

Στις μέρες μας αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο θυρεοειδής συσχετίζεται στενά την επίπτωση στους διαβητικούς, με συχνότητα 13%. Ο υψηλότερος επιπολασμός μάλιστα ήταν σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 1. Ενδιαφέροντα στοιχεία είναι επίσης ότι από τα 1200 παιδιά με διαβήτη τύπου 1, το 3,5 είχε θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Υποθυρεοειδισμός και διαβήτης

Στον υποθυρεοειδισμό το συκώτι παράγει μειωμένη ποσότητα γλυκόζης και αυτή είναι η ένδειξη ότι οι διαβητικοί ασθενείς έχουν μειωμένη ανάγκη για ινσουλίνη. Οι συχνές υπογλυκαιμίες μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα θυρεοειδούς και να χρειάζεται θεραπεία.

Υπερθυρεοειδισμός και διαβήτης

Ο υπερθυρεοειδισμός από την άλλη σχετίζεται με την υπεργλυκαιμία και έχει συσχετιστεί με την αύξηση της απορρόφησης της γλυκόζης στο έντερο εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας των ορμονών του θυρεοειδούς.

Συμπέρασμα

Ο έλεγχος σε ασθενείς διαβητικούς με θυρεοειδή θα πρέπει να είναι πολύ προσεγμένος και να περιλαμβάνει όλες τις εργαστηριακές τιμές που σχετίζονται με το αυτοάνοσο νόσημα. TSH, fT3, fT4, αντιθυρεοειδικά αντισώματα και υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς.

Ποια συμπτώματα θυρεοειδούς δεν πρέπει να αγνοήσετε;

• Πολύ λεπτό δέρμα
• Απότομη αλλαγή σωματικού βάρους
• Παραγωγή θερμότητας ή αίσθηση κρύου
• Συναισθηματική σύγχυση
• Αποσυντονισμός εμμήνου ρύσεως
• Πέφτουν τα μαλλιά
• Συχνά επεισόδια διάρροιας και δυσκοιλιότητας
• Συναισθηματική σύγχυση που έχει αντίκτυπο στην μνήμη

Μην αμελείτε τα συμπτώματα όταν είστε διαβητικός, καθώς μπορεί να χρειάζεστε αλλαγή αγωγής!

Θυρεοειδής και διαβήτης: Πως σχετίζονται οι δύο νόσοι;

Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος Δρ. Έλενα Λάσπα

Μιας και τα δεδομένα στον χώρο της ενδοκρινολογίας αλλάζουν διαρκώς, χρειάζεστε έναν καταρτισμένο Ενδοκρινολόγο για να ασχοληθεί σχολαστικά με την περίπτωσή σας κατόπιν εξέτασης.

Ας μιλήσουμε για τη δική σας περίπτωση στο ιατρείο μου για την Ενδοκρινολογία, τον Διαβήτη και τον Μεταβολισμό σε Αθήνα (Χαλάνδρι) σε μια εξατομικευμένη εξέταση.

Καλέστε μας
Στείλτε μας email